روش دوم: امید به آینده را در خود ایجاد کنید
۱. تواناییهایتان را باور داشته باشید
بعضی از افراد، فاقد امید به آینده هستند؛ زیرا حس میکنند که توانایی انجام هیچ کاری را ندارند. اگر دچار این نوع از ناامیدی هستید، فهرستی از تمام تواناییها و دستاوردهایتان تهیه کنید. این فهرست را بخوانید و برای این ویژگیهای مثبت، به خود تبریک بگویید. اگر گاهی اوقات، کمی خودتان را تحسین کنید، میتوانید امید به آینده را در خودتان تقویت کنید.
۲. به دنبال روابط حمایتی باشید
تا جایی که میتوانید با افراد توانمند و کسانی که پشتیبان شما هستند، رابطه داشته باشید. با افرادی باشید که به شما کمک میکنند تا حس خوبی نسبت به خود داشته باشید و شما را تشویق میکنند تا بهترین فردی باشید که میتوانید. برخورداری از شبکهای حمایتی از دوستان، به شما کمک میکند تا در جهتِ منافع و اهدفتان گام بردارید. در کنار جمعی قوی و پشتیبان، بسیار سادهتر به «امیدواری» میرسید تا اینکه بخواهید به تنهایی مسیر رسیدن به «امید» را طی کنید.
به کارها و نگرشهای افرادی که در اطراف شما هستند، توجه کنید و بفهمید کدامیک از آنها میتوانند الگویی برای چیزهایی باشند که میخواهید به آنها دست یابید. به این مسئله نیز توجه کنید که اطرافیان شما چگونه عمل میکنند و چه حسی را در شما ایجاد میکنند.
۳. در فعالیتهای لذتبخش شرکت کنید
انجام کارهایی که از انجام آنها لذت میبرید، به شکلگیری حس امید به آینده در شما کمک میکند. با شرکت کردن در فعالیتهایی که شما را شاد میکنند، حس قویتری از هدف، در شما ایجاد میشود. اگر نمیدانید چه فعالیتهایی بیش از همه، شما را شاد میکنند، برای فهمیدن آن، کارهای جدیدی را امتحان کنید. برای نمونه میتوانید در یک کلاس آموزشی شرکت کنید، ورزش جدیدی را امتحان کنید، مهارت جدیدی را یاد بگیرید یا سرگرمی تازهای پیدا کنید.
۴. خود را درگیر رسیدن به آرمانی کنید
یکی از راههای بسیار مفید برای دستیابی به امید، درگیر کردن خود در یکی از آرمانهای جامعهتان است. میتوانید این آرمان را در جامعهی محلی خود یا حتی در جامعهای مجازی بیابید، ولی در هر صورت، نکتهی اساسی در اینجا، ایجاد روابط با دیگران، بر اساس اهداف یا برنامههای مشترک است. درگیر کردن خود با افراد دیگری که علایق مشترکی با شما دارند، به شما کمک میکند تا بر انزوایی که میتواند موجب بهوجود آمدن حسی از ناامیدی شود، غلبه کنید.
برای نمونه، میتوانید در امور سیاسی محلی شرکت کنید یا به یک انجمن بحثوگفتگوی آنلاین در مورد یکی از امور جهان ملحق شوید که برای شما جالب است. هر چه این کار را بیشتر انجام دهید، برای شما سادهتر میشود. همچنین میتوانید در فعالیتهای داوطلبانه شرکت کنید. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که انجام فعالیتهای داوطلبانه، مزایای بسیار زیادی برای سلامت روانی و جسمی شما دارد.
۵. خودتان را در موقعیتهای متنوعتری قرار دهید
باقی ماندن در شرایط آسوده و راحت، میتواند موجب ایجاد حس ناامیدی و افسردگی شود؛ ولی قرار دادن خود در موقعیتهایی که تا حدی سخت و دشوار هستند، به شما کمک میکند تا از ناامیدی و سایر احساسات منفی عبور کنید. خارج شدن از شرایط آسوده و راحت، برای تغییر الگوی فکری و داشتن نگاهی امیدوارانه به جهان، ضروری است.
به دنبال فعالیتهایی باشید که شما را در موقعیتی بین «اندکی حس ناراحتی و سختی» و «غرق شدنِ کامل در اضطراب و تشویش» قرار میدهند. معمولا این موقعیتها، بهترین فرصتها برای رشد و توسعهی امید به آینده در شما هستند. برای نمونه، اگر معمولا عادت دارید که پس از پایان کار، مستقیم به خانه بروید، میتوانید پس از ساعت کاری، با همکارانتان بیرون بروید.
۶. افکار و احساساتتان را در دفتر خاطراتی یادداشت کنید
نوشتن یادداشتهای روزانه، به شما کمک میکند تا بفهمید که چرا احساس ناامیدی میکنید و راه بسیار خوبی برای رهایی از استرس است. برای شروع، مکان راحتی را انتخاب کنید و ۲۰ دقیقه از روز را به نوشتن اختصاص دهید. ابتدا با نوشتن در مورد احساسی که دارید، چیزی که به آن فکر میکنید یا هر چه که میخواهید، شروع کنید. میتوانید از دفتر خاطرات، برای ثبت کردن پیشرفت خود، در مسیر دستیابی به اهدافتان نیز استفاده کنید.
مثلا میتوانید یک دفتر خاطرات قدردانی داشته باشید و هر شب، به ۳ چیزی فکر کنید که به خاطر آنها سپاسگزار هستید و آنها را در دفتر خود یادداشت کنید. انجام این کار به صورت روزانه، به شما کمک میکند تا چشمانداز امیدبخشتری داشته باشید و علاوه بر آن، بهتر بخوابید و سالمتر باشید.
۷. مراقب خودتان باشید
ورزش کنید، غذاهای سالم بخورید، به اندازهی کافی استراحت کنید و آرامش داشته باشید. انجام این کارها به شما کمک میکند تا امید را در خود ایجاد کنید. با مراقبت کردن از خودتان، این سیگنالهای ذهنی را ارسال میکنید که شما شایستگی شاد بودن و رفتار خوب را دارید. حتما زمان کافی را به برآورده کردنِ نیازهای اساسیتان برای ورزش، غذا، خواب و آرامش اختصاص دهید.
به طور منظم ورزش کنید؛ هر روز ۳۰ دقیقه، ورزش ملایم انجام دهید.
رژیم غذایی متعادلی از مواد غذایی سالمی مانند میوهها، سبزیجات، غلات سبوسدار و پروتئینهای بدون چربی داشته باشید.
هر شب، ۷ تا ۹ ساعت بخوابید.
دستکم، ۱۵ دقیقه در روز را برای ایجاد آرامش در خود، کنار بگذارید. میتوانید این زمان را به تمرین یوگا، انجام تمرینهای تنفس عمیق یا مراقبه اختصاص دهید.
هر روز ۸ لیوان آب بنوشید